Експерт

консалтинговий центр

УКРАЇНА
м. Тернопіль
вул. Замкова 14, оф. 235
тел./факс (0352) 43-37-71
моб. (067) 370-64-52
Пошук по сайту - введіть текст в поле
та натисніть клавішу Enter на клавіатурі
  • Документи для відкриття візи по запрошеннюПрапор Швейцарії
  • Документи для відкриття туристичної візи.
  • Навчання в Швейцарії.
  • Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною/дитиною до 18 років/батьками.
  • Гостьова віза або віза по запрошенню.

Для відкриття гостьової візи громадянину Україну потрібне офіційне письмове запрошення  особи , яка проживає в Швейцарії або являється громадянином Швейцарії.

Якщо запрошена особа здійснює подорож вперше, то вона повинна особисто з’явитися в Посольство Швейцарії в Україні для заповнення анкети – формуляра та подачі документів. Разом з тим їй видається бланк гарантійного зобов’язання, який висилається до Швейцарії запрошуючій стороні. Дане гарантійне зобов’язання, за яким запрошуючи сторона виступає гарантом, заповнюється і підписується ним особисто, подається в кантональний або комунальний орган для для подальшої перевірки та прийняття рішення. Лише після видачі кантональним органом резолюції дане гарантійне зобов’язання подається до відповідного кантонального ограну з питань міграції.

При повторній поїздці до тієї ж запрошуючої особи не є необхідним повторення процедури з гарантійним зобов”язанням. Разом з зазначеними вище заявник подає такі документи:

  • страховий поліс міжнародного зразка (від нещасного випадка/хвороби) з покриттям мінімум 30 тисяч євро,
  • квитанцію про бронювання авіаквитка в обидва кінці.

Як тільки Посольство отримає відповідь по гарантійному зобов’язанню (через електронну систему), заявник приходить особисто до Посольства за візою.

Для отримання гостьової візи з метою приватної поїздки заявник повинен подати до Посольства Швейцарії в Україні повний пакет документів.

Період розгляду триває приблизно 3-4 тижні. Позитивне резолюція компетентного кантонального органу на гарантійному зобов”язанні не дає права на видачу візи.

Посольство Швейцарії залишає за собою право вимагати подальші додаткові документи, пересилати прохання про видачу візи для прийняття рішення до компетентних швейцарських органів, або запросити заявника/ заявницю на особисту співбесіду.

Документи для відкриття туристичної візи

Для отримання туристичної візи обов’язково слід подавати такі документи:

  1. Заповнений (німецькою, французькою, італійською або англійською мовою), датований і власноручно підписаний формуляр візової анкети.
  2. Дійсний закордонний паспорт (дійсний, щонайменше, протягом трьох місяців після запланованого повернення зі Швейцарії) з копією.
  3. Дві актуальні фотокартки паспортного формату. Фотокопії не приймаються.
  4. Копія першої сторінки паспорту (з фото і прізвищем).
  5. Копії сторінок з дійсними візами інших країн.
  6. Для дітей: нотаріально завірений дозвіл батьків на виїзд дитини.
  7. Трудова книжка (оригінал) з копіями першої сторінки та сторінки з останнім записом.
  8. Довідка з місця роботи з зазначенням посади заявника, розміру зарплати, тривалості наданої відпустки.
  9. Підтвердження оплати готелю у Швейцарії з зазначенням прізвища туриста та терміну проживання.
  10. Підтвердження бронювання авіаквитка в обидва кінці.
  11. Підтвердження достатньої кількості грошових коштів (витяг з банківського рахунку).
  12. Копія договору або підтвердження страхування на час поїздки (від захворювання/нещасного випадку) з сумою покриття від 30 тисяч євро, який є дійсним для всього шенгенського простору (а не лише на території Швейцарії).

Посольство Швейцарії залишає за собою право вимагати подальші додаткові документи, пересилати прохання про видачу візи для прийняття рішення до компетентних швейцарських органів, або запросити заявника/ заявницю на особисту співбесіду.

Навчання в Швейцарії

Для отримання студентської візи обов’язково слід подавати такі документи:

  • формуляр візової анкети,
  • дійсний закордонний паспорт (дійсний, щонайменше, протягом трьох місяців після запланованого повернення зі Швейцарії) з копією,
  • 4 актуальні фотокартки паспортного формату. Фотокопії не приймаються,
  • копія першої сторінки паспорту (з фото і прізвищем),
  • копії сторінок з дійсними візами інших країн,
  • для дітей: нотаріально завірений дозвіл батьків на виїзд дитини,
  • автобіографія (CV),
  • особистий лист-обгрунтування навчання у Швейцарії,
  • підтвердження від навчального закладу, що студент/учень зарахований до навчання,
  • документ-підтвердження сплати за навчання, підтвердження того, яким чином фінансуватиметься перебування на період навчання або мінімум на 1 рік при більш тривалому термінові навчання,
  • отримані раніше дипломи/атестати, перекладені на іноземну мову та відповідно легалізовані,
  • письмове зобов’язання залишити територію Швейцарії після закінчення навчання.

Увага:

Разом з оригіналами всіх документів мають подаватися також їх копії. Заява передається до управління з питань міграції відповідного кантону Швейцарії, де проживатиме заявник. Якщо навчальний заклад/університет знаходиться в іншому кантоні, ніж місце проживання, тоді це має бути чітко зазначено у заяві! Заявник мусить пересвідчитися в тому, що навчальний заклад/університет, або гарант паралельно до подачі заяви до Посольства також подав до кантонального управління з питань міграції заяву про надання дозволу на перебування Як свідчить досвід, термін розгляду документів у кантональних органах та надання дозволу на видачу візи Посольством в Києві займає від 8 до 12 тижнів.

Важлива інформація: цей термін розгляду не є обов’язковим. Залежно від обставин, термін розгляду запиту кантональними органами може тривати довше. За точною інформацією, стосовно терміну розгляду запиту, звертайтесь безпосередньо до компетентного кантонального органу.

Витрати за пересилку:

  • За пересилку документів до Швейцарії стягується оплата в розмірі 5 доларів США (додатково до візового збору).

Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною/дитиною до 18 років/батьками

Возз’єднання сім’ї можливе лише для близьких родичів, таких як чоловік, дружина, діти, яким не виповнилося 18 років, батьки. Першим що повинна зробити запрошуча сторона, це звернутися в кантональний орган за місцем проживання та подати документи для виготовлення дозволу на возз’єднання з членом сім’ї. Даний дозвіл пересилається на Україну заявнику і подається в Посольство Швейцарії в Україні разом з наступними документами для відкриття візи по возз’єднанню сім’ї.

Паралельно до заяви на видачу візи в Посольстві повинен подаватися запит на отримання дозволу на перебування у кантональному органі за майбутнім місцем проживання.

Як свідчить досвід, термін розгляду документів у кантональних органах та надання дозволу на видачу візи Посольством в Києві займає від 8 до 12 тижнів.

Важлива інформація: цей термін розгляду не є обов’язковим. Залежно від обставин, термін розгляду запиту кантональними органами може тривати довше. За точною інформацією, стосовно терміну розгляду запиту, звертайтесь безпосередньо до компетентного кантонального органу.

Витрати за пересилку:
За пересилку документів до Швейцарії стягується оплата в розмірі 5 доларів США (додатково до візового збору).

Посольство може вимагати подачу додаткових документів, якщо вважатиме це за необхідне.

ПАМЯТАЙТЕ: Усі українські документи, що подаються в установи Швейцарії та швейцарські документи, які подаються в установи України, повинні бути легалізовані згідно законодавства Швейцарії та України.

За більш докладною інформацією звертайтесь за контактними телефонами:

  • тел./ф. (0352) 43-37-71
  • моб. (067)370-64-52
  • Email: krc-ekspert@ukr.net
  • Skype: krc-ekspert

Інформація отримана з веб-ресурсів візових центрів, Посольств і консульських служб Швейцарії.