Експерт

консалтинговий центр

УКРАЇНА
м. Тернопіль
вул. Замкова 14, оф. 235
тел./факс (0352) 43-37-71
моб. (067) 370-64-52
Пошук по сайту - введіть текст в поле
та натисніть клавішу Enter на клавіатурі
  • Дозвіл на проживання в Португалії.Прапор Португалії
  • Возз’єднання сім’ї.
  • Документи для приватного візиту в Португалію.
  • Навчання в Португалії.
  • Робота в Португалії.
  • Особливості працевлаштування іммігрантів в Португалії.
  • Дозвіл на проживання в Португалії.

Резидентська віза дає право приїхати до Португалії та подаватися на дозвіл на проживання, але вона не гарантує отримання дозволу на проживання. Для отримання дозволу потрібно виконати ряд інших важливих умов.

Існує два типи дозволів на проживання: тимчасовий та постійний. Тимчасовий дозвіл на проживання дійсний до 1 року, його можна поновлювати протягом 2 років.

Для отримання тимчасового дозволу на проживання потрібно виконати ряд умов:

  • мати резидентську візу;
  • бути присутнім у Португалії;
  • мати достатні засоби для проживання;
  • мати житло;
  • бути зареєстрованим у системі соціального захисту (за деяких обставин);
  • не мати ув’язнення терміном більше ніж 1рік;
  • не перебувати в списку осіб, яким заборонений в’їзд до Португалії;
  • не бути в списку осіб, щодо яких є інформація в Шенгенській інформаційній системі чи Інтеграційній системі SEF щодо заборони в’їзд до Португалії.

Дозвіл на постійне проживання може бути виданий мінімум після 5 років проживання в Португалії на підставі тимчасового дозволу на проживання. Особа, яка претендує на отримання дозволу, не повинна бути звинувачена в злочинах, термін ув’язнення по яких перевищує 1 рік, мати достатні засоби для проживання, мати помешкання і підтвердити достатній рівень володіння португальською мовою. Дозвіл на постійне проживання необмежений у часі, але його потрібно поновлювати кожні 5 років, а також щоразу, як змінилися Ваші особисті дані.

Видача дозволів на проживання є в компетенції Служби у справах іноземців та кордонів (SEF).

Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною/ неповнолітніми дітьми

Українец, який перебував у Португалії на підставі дозволу на проживання протягом 1 року, має право за португальським законодавством на возз’єднання з членами сім’ї, які проживають не в Португалії (а у виняткових випадках із тими, хто наразі перебуває на території Португалії).

Категорії родичів що підпадають під право на возз’єднання:

  • чоловік/дружина;
  • неповнолітні діти (або недієздатні діти, які перебувають під опікою одного чи двох батьків);
  • прийомні діти подружньої пари або одного з подружжя;
  • батьки резидента чи його чоловіка/дружини, які перебувають на їх утриманні;
  • неповнолітні брати/сестри, які перебувають під опікою резидента.

Рішення щодо видачі дозволу на возз’єднання з сім’єю приймає регіональний директор Служби у справі іноземців та кордонів (SEF) на підставі повного пакету документів.

ПАМЯТАЙТЕ: Усі українські документи, що подаються в установи Португалії та документи видані  в Португалії, які подаються в українські установи повинні бути легалізовані згідно законодавства Португалії та України.

Приватний візит в Португалію

Перелік документів, який подається в Посольство Португалії в Україні для відкриття гостьової візи:

  1. Запрошення через приватного нотаріуса в Португалії.
  2. Підтвердження наявності місця проживання в Португалії: нотаріально завірена копія контракту на оренду квартири або нотаріально завірена копія контракту купівлі-продажу квартири.
  3. Нотаріально завірена копія доходів сторони, яка запрошує (IRS).
  4. Підтвердження родинних зв’язків (у випадку членів сім`ї) або фотографії (у випадку друзів і наречених).
  5. Підтвердження зайнятості прохача візи.
  6. Оригінал і копія всіх сторінок українського паспорту.
  7. Оригінал і копія всіх сторінок закордонного паспорту.
  8. Бронювання авіаквитка в дві сторони.
  9. Страхування з покриттям в 30000 євро на термін дії візи.
  10. Заповнена анкета португальською або англійською мовами.

ПАМЯТАЙТЕ: Усі українські документи, що подаються в установи Португалії та документи видані  в Португалії, які подаються в українські установи повинні бути легалізовані згідно законодавства Португалії та України.

Навчання в Португалії

Для того щоб виїхати на навчання в Португалію Ви повинні зібрати пакет документів і подати його на відкриття резидентської візи в Посольство Португалії в Україні.

Метою резидентської візи є можливість дати змогу іноземцю в’їхати на територію Португалії для подання документів на отримання дозволу на проживання. Резидентська віза дає право двох в’їздів та дозволяє її власнику перебувати у Португалії протягом 4 місяців.

Даний тип візи видається також у разі студентського обміну або волонтерської діяльності.

Перелік документів:

  • Заповнена та підписана анкета;
  • Заява на ім’я консула про видачу візи на постійне місцеперебування з поясненням причин. Документ складається португальською мовою або додається нотаріально засвідчений переклад;
  • Оригінал документа що підтверджує зарахування до офіційного навчального закладу Португалії;
  • Підтвердження наявності житла в Португалії (нотаріально засвідчена копія договору оренди або купівлі житла);
  • Підтвердження платоспроможності для оплати навчання в Португалії або існування стипендії;
  • Довідка про відсутність судимостей (для осіб старше 16 років), яка повинна містить апостилі Міністерства юстиції України та Міністерства внутрішніх справ України, та її нотаріально засвідчений переклад;
  • Заява з проханням щодо перевірки відсутності судимостей у Португалії Службою у справах іноземців та кордонів (SEF) (стандартна форма,  що заповнюється португальською мовою для осіб старше 16 років);
  • Підтвердження бронювання квитка або інші документи щодо вашого маршруту й способу пересування під час поїздки;
  • Страховий поліс, дійсний на території Португалії на весь час перебування (сума страхового покриття мінімум € 30 000);
  • Дійсний закордонний паспорт (має бути дійсним принаймні на 3 місяці довше, ніж тривалість запланованої подорожі) з копією всіх сторінок;
  • Дійсний внутрішній паспорт з копією всіх сторінок;
  • Дві кольорові фотокартки 3х4.

ПАМЯТАЙТЕ: Усі українські документи, що подаються в установи Португалії та документи видані  в Португалії, які подаються в українські установи повинні бути легалізовані згідно законодавства Португалії та України.

Робота в Португалії

Робота в Португалії також відноситься до резидентських віз. Резидентська віза  дає можливість іноземцям в’їхати на територію Португалії для подання документів на отримання дозволу на проживання.

ПАМЯТАЙТЕ: Усі українські документи, що подаються в установи Португалії та документи видані  в Португалії, які подаються в українські установи повинні бути легалізовані згідно законодавства Португалії та України.

Особливості працевлаштування іммігрантів у Португалії

Згідно законодавства Португалії в першу чергу право на працевлаштування в країні мають наступні пріоритетні категорії громадян:

  • громадяни Португалії
  • громадяни з інших країн-членів ЄС/ЄЕП
  • громадяни інших країн, з якими ЄС підписав договір про вільне пересування осіб
  • громадяни третіх країн, які мають дозвіл на проживання в Португалії.

Щороку затверджується загальна квота можливого найму іноземних працівниківкількість робочих місць, які за експертними оцінками не будуть зайняті пріоритетними категоріями громадян. В рамках цієї загальної квоти визначаються окремі квоти для кожного з автономних регіонів у відповідності до їхніх потреб. Інститут працевлаштування та професійної підготовки (IEFP) відповідає за постійне оновлення інформації щодо кількості вільних робочих місць в рамках квоти тощо.

Поза рамками квоти, на вакансії, які не можуть бути закрити перерахованими пріоритетними категоріями працівників, португальські компанії мають право наймати іноземних робітників за умови, що вони:

  • мають контракт або проект контракту з португальським роботодавцем
  • володіють відповідними навичками, знаннями, кваліфікацією, які потрібні даному роботодавцю.

Якщо протягом 30 днів з моменту оголошення вакансії, португальський роботодавець не знайшов кандидатури серед пріоритетних категорій громадян, він може отримати відповідну довідку від Інститута працевлаштування та професійної підготовки, і з цією довідкою та проектом контракту звернутися до Генеральної інспекції праці (IGT) за дозволом для укладення контракту з іноземним працівником.

Уже з цим дозволом від Генеральної інспекції праці, довідкою від Інституту працевлаштування та професійної підготовки, контрактом (чи проектом контракту), підтвердженням про наявність помешкання, довідкою про стан здоров’я та іншими документами, іноземний працівник звертається до посольства/консульства Португалії для отримання візи.

Для легального працевлаштування в Португалії українські громадяни повинні обов’язково отримати візу.

Виходячи з вищенаведеного, першим кроком на шляху працевлаштування у Португалії є пошук роботодавця.

УВАГА: Посольство Португалії в Україні залишає за собою право вимагати додаткові документи для відкриття тієї чи іншої візи.

За більш докладною інформацією звертайтесь за контактними телефонами:

  • тел./ф. (0352) 43-37-71
  • моб. (067)370-64-52
  • Email: krc-ekspert@ukr.net
  • Skype: krc-ekspert

Інформація отримана з веб-ресурсів візових центрів, Посольств і консульських служб Португалії.