Експерт

консалтинговий центр

УКРАЇНА
м. Тернопіль
вул. Замкова 14, оф. 235
тел./факс (0352) 43-37-71
моб. (067) 370-64-52
Пошук по сайту - введіть текст в поле
та натисніть клавішу Enter на клавіатурі
  • Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною/неповнолітніми дітьми.Прапор Норвегії
  • Дозвіл на проживання/роботу.
  • Одруження в Норвегії.
  • Дозвіл на навчання у Норвегії.

Норвегія – одна з країн, яка підписала Гаазьку Конвенцію, ставши країною-учасницею даної угоди. Відповідно, легалізація документів між Україною та Норвегією відбувається за спрощеним варіантом – шляхом поставлення печатки “Апостиль” на офіційних документах тієї чи іншої країни.


Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною/неповнолітніми дітьми, одруження з громадянином Норвегії, працевлаштування в Норвегії – це ті ситуації, які є приводом для подачі документів на проживання в Норвегії

Наприклад: якщо Ви плануєте возз’єднатися з членом своєї сім’ї, який проживає у Норвегії, або  Ви їдете на роботу в Норвегії, Ви повинні подати заяву на отримання дозволу на проживання на території Норвегії за сімейними обставинами (якщо це возз’єднання з членом сім’ї), дозвіл на проживання з метою роботи особисто в посольство або консульство Норвегії у своїй країні. Або в країні, де Ви легально проживали протягом шести місяців. В ситуації, коли Ви плануєте одружитися з жителем Норвегії протягом  шести місяців з моменту в’їзду в країну, Ви повинні подати заяву на проживання в Норвегії за сімейними обставинами в Еміграційний відділ Норвегії.

Всі заяви на проживання за сімейними обставинами повинні складатися  з двох аплікаційних форм, двох фотокарток (паспортного зразка) зроблених не пізніше трьох місяців, квитанція про сплату консульського збору, ксерокопії усіх сторінок укр.. паспорта, оригінал закордонного паспорта, і дві ксерокопії, свідоцтво про народження, ксерокопія паспорту особи, що запрошує, документи, які підтверджують родинні зв’язки з Вами і особою, яка проживає в Норвегії, документи, які підтверджують, що запрошуючи особа в змозі Вас утримувати, надати житло.

Якщо запрошуючи особа сама являється емігрантом, до неї може бути застосована вимога надати документи про наявність стажу роботи або навчання в Норвегії не менше ніж 4 роки. Ця вимога застосовується до нареченого/нареченої, подружжя або людей, які знаходяться в громадянському шлюбі, які мають або очікують спільних дітей з особою, яка проживає в Норвегії, і які створили сім’ю після його прибуття в Норвегію. Дана вимога не стосується осіб, які прийняли громадянство Норвегії або інших Північних країн.

Одруження в Норвегії

Для того щоб громадянин України зміг одружитися з громадянином Норвегії на території даної країни, він повинен  подати заяву для отримання дозволу на проживання  з наміром одружитися.

Разом з заявою подається необхідний перелік документів, які відповідно до Гаазької конвенції має бути легалізований. Якщо заява подається без усіх необхідних документів або інформація є недостовірною, то це являється приводом для відмови в клопотанні.

Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною/неповнолітніми дітьми

Громадяни України, одружені з громадянами Норвегії, можуть подавати заяву на отримання в’їзної візи до Норвегії з метою подання заяви на дозвіл на проживання у Норвегії. Тривалість розгляду заяви – чотири тижні, і цей термін не може бути скорочений. В’їзна віза дає можливість легального перебування у Норвегії протягом семи днів для подання заяви про дозвіл на проживання до місцевого відділення поліції. Подавач може знаходитися у Норвегії протягом усього часу розгляду його/її заяви. Звертаємо Вашу увагу на те що, громадяни Європейської економічної зони, які працюють у Норвегії, або інші особи, які постійно проживають у Норвегії протягом трьох років і одружені з подавачем що найменше протягом трьох років, можуть подавати заяву на в’їзну візу до Норвегії з метою подання заяви на дозвіл на проживання у Норвегії. Повний текст правил можна знайти на сайті Імміграційного управління Норвегії www.udi.no (UDI RS 03-15).

Супроводжуючі документи мають бути надані разом із заявою, подавачем особисто. Заява буде розглядатися на основі поданих документів. Надання неповного пакету документів може призвести до відмови.

Заява подружжя має додатково містити:

  • Свідоцтво про одруження
  • Свідоцтво про розірвання попереднього шлюбу, якщо це мало місце
  • Реєстрація про попереднє розлучення особи, що запрошує,  на батьківщині або у країні де цей шлюб було укладено
  • Свідоцтво про смерть попереднього чоловіка/дружини, якщо статус до шлюбу був удова/удівець

Заява для дитини віком до 18 років, що виїжджає до одного з батьків у Норвегії має додатково містити:

  • Дозвіл на виїзд дитини (дітям до 18 років)
  • Рішення суду про передачу батьківських прав одному з батьків (якщо таке мало місце);
  • Свідоцтво про смерть одного з батьків (якщо таке мало місце);
  • Свідоцтво народження дитини.

Заява матері/батька віком більше 60 років, які виїжджати до одного з дітей у Норвегії.

  • Свідоцтво про народження дитини
  • Документи про сімейний стан
  • Дозвіл на проживання за кордоном дитини-заявника

Дозвіл на навчання у Норвегії

Особам, які планують навчатися у Норвегії протягом більш ніж 90 днів, необхідно подати заяву на дозвіл на проживання для студентів. Заяви на дозвіл на проживання для студентів пересилаються до Імміграційного управління (UDI) для розгляду і прийняття рішення.

Список документів, що подаються разом із заявою на дозвіл на проживання для студентів:

  • 2 нещодавні фотокартки паспортного зразка
  • Підтвердження сплати консульського збору (квитанція про сплату)
  • Копія паспорту (усі сторінки, у тому числі чисті)
  • Свідоцтво про народження. По можливості інші документи, що засвідчують особу, характерні для певної країни, наприклад, посвідчення особи або родинний реєстр.
  • Лист про зарахування/ запрошення на навчання від навчального закладу в Норвегії. У листі повинні бути зазначені ваше ім’я, інформація про навчання і рівень, на який вас зараховано, а також інформація про тривалість навчальної програми.
  • Документи про житло, наприклад договір оренди житла або підтвердження від навчального закладу про забезпечення вас житлом. Це не стосується студентів Товариства/Федерації Червоного Хреста, Північного коледжу об’єднаного світу, або студентів, що проживатимуть в родинах, однак це стосується заявників, зарахованих на навчання за підтримки AFS, ASSE, YFU, STS або клубу Ротарі.
  • Документи про фінансове забезпечення. Якщо ваше перебування в Норвегії фінансуватиметься завдяки гранту або позиці від Державного навчального фонду Норвегії, це слід зазначити в заяві. Якщо ви отримали державну допомогу або грант на вашій  батьківщині, або якщо ви отримали будь-який інший грант, слід надати відповідний підтверджувальний документ.  Також потрібно зазначити розмір фінансової допомоги або гранту та орган, що його надав. Окрім того, потрібно повідомити про спосіб переказу коштів у Норвегію та про те, чи отримали ви допомогу або грант на увесь період навчання чи лише на його певну частину.  Якщо ви самостійно платите за навчання, необхідно вказати цю суму в заяві. Якщо ви плануєте цілком або частково задовольняти вимоги щодо фінансового забезпечення  завдяки прибутку від роботи, вам необхідно надати відповідний лист-пропозицію про роботу.

Якщо ви подаєте заяву, перебуваючи за межами вашої батьківщини, ви повинні надати документи про наявність у вас дозволу на проживання у цій країні протягом останніх 6 місяців.

ПАМЯТАЙТЕ: Усі українські документи, що подаються в установи Норвегії та норвезькі документи, які подаються в установи України повинні бути легалізовані згідно законодавства Норвегії  та України.

За більш докладною інформацією звертайтесь за контактними телефонами:

  • тел./ф. (0352) 43-37-71
  • моб. (067)370-64-52
  • Email: krc-ekspert@ukr.net
  • Skype: krc-ekspert

Інформація отримана з веб-ресурсів візових центрів, Посольств і консульських служб Норвегії.